De wijsheid van de ziel bij ongevraagd advies – 27 oktober 2015

Ik had laatst met mijn vriend een leuk gesprek over hoe en wanneer een advies ongevraagd is. Hij zei zelf alleen adviezen te geven wanneer hij werkt als coach of als mensen hem daar expliciet om vragen. Ik zei dat ik in dat geval wel eens ongevraagd advies geef, namelijk als iemands ziel mij roept om die persoon iets aan te reiken. Ik luister dan naar de ziel van die ander en niet naar iemands ego. Hij vroeg of ik mij daarin dan nooit vergis. Dat zou misschien een reden kunnen zijn om het dan maar beter niet te doen. Tja, ik moet bekennen dat ik me situaties herinner waarin ik adviezen heb gegeven op grond van mijn ego in plaats van mijn ziel. En wellicht zal het me ook nu nog wel eens overkomen dat ik niet helemaal goed afgestemd ben op mijn ziel.

Mijn ziel wilde dat ik dieper keek naar het thema ongevraagde adviezen en bracht mij ter inspiratie een prachtige situatie op mijn pad. Iemand gaf mij namelijk ongevraagd advies naar aanleiding van mijn eerdere blog, die ging over het loslaten van mijn geboortefamilie in het kader van mijn zielemissie. Iemand had mij ongevraagd aangereikt dat mijn loslating absoluut slechts tijdelijk goed was, dat het mijn pad juist was om met ze in contact te blijven, omdat ik anders mijn spirituele groei zou mislopen. Normaal vind ik het prima als mensen hun visie geven op iets wat ik heb geschreven, maar deze ongevraagde wijsheid triggerde mij. Prachtig.

Sinds ik zoveel mogelijk vanuit mijn ziel leef, weet ik dat geen enkele situatie toevallig op mijn pad komt en dat ik situaties altijd zelf creëer. Ik weet dat het spiegels zijn en me uitnodigen om dieper te kijken, zeker als ze me triggeren. Zo ook deze. Ik besloot dus om niet vanuit mijn ego de aanval of verdediging op te zoeken, maar om met mijn ziel te communiceren en inderdaad dieper te kijken. In eerste instantie vroeg ik me af of mijn ziel me via deze persoon misschien wees op een blinde vlek. Namelijk dat ik onbewust toch niet op grond van mijn ziel maar op grond van mijn ego zou hebben gehandeld bij het loslaten van mijn geboortefamilie. Toen ik dieper keek, bleek het echter om iets anders te gaan. Ik ontdekte namelijk dat het advies dat deze persoon mij aanreikte niet de waarheid van mijn ziel was, maar die van het onbewuste ego. Het advies spiegelde mij heel mooi een oud stuk onbewust ego in mij, dat bang is om iets mis te lopen bij het maken van keuzes. Het was nu blijkbaar tijd dat dat stuk ego in mij aan het licht mocht komen en kon oplossen. Ook liet deze situatie mij dus heel mooi zien dat mijn ziel meteen reageert op mijn verzoeken tot inspiratie en bewustwording.

Ik vind het ook interessant om te zien waarom iemand een ongevraagde advies geeft. Zelf zie ik namelijk dat ik vanuit mijn ego ongevraagd adviezen heb gegeven om met de ander in verbinding te kunnen zijn of om te worden gezien, erkend of gewaardeerd. Dan stelde ik me uit gebrek aan eigenwaarde boven de ander. Soms gaf ik ook een ongevraagd advies om zelf een bepaalde angst of pijn niet te hoeven voelen. Ik meende het met mijn ongevraagde adviezen doorgaans goed met die ander, dat dacht ik tenminste. Nu zie ik dat die overtuiging een drogreden was van mijn ego, dat zogenaamd goed wilde doen. Vanuit het perspectief van de ziel is er immers geen wereld of ander buiten mij die ik zou moeten of kunnen redden. Het frappante is ook, zo zie ik nu, dat de door mijzelf gegeven ongevraagde adviezen voor mijn eigen oren bedoeld waren.

Nu ik ook het perspectief van de ziel ken, ervaar ik duidelijk dat als ik zelf onbewust gevangen zit in het perspectief van het ego, dat ik dan niet in staat ben om de ander werkelijk te ontvangen. Ik zie of hoor de ander dan niet wezenlijk. Mijn advies is dan ook niet werkelijk afgestemd op de ander. Het is geen waarheid die ik dan aanreik, maar een projectie van op angst en afgescheidenheid gebaseerde overtuigingen van mijn eigen ego. Nu ik er vanuit mijn ziel naar kijk, zie ik ook dat als ik een ongevraagd advies vanuit mijn ego geef, er doorgaans weerstand ontstaat bij die ander. De reactie van de ander op mijn advies is voor mij dan ook te allen tijde een mooi bewustwordingsinstrument.

Ik ervaar dat als ik zoveel mogelijk ontspan en mijn ware zielenvreugde leef, ik dan als vanzelf op de hoogst mogelijke manier manifesteer en het grotere geheel dien; ik ervaar dat ik alleen vanuit bezieling anderen met mijn woorden en daden wezenlijk kan inspireren.

Dit bericht is geplaatst in Zielenvreugde Tips. Bookmark de permalink.