Het verschil tussen leven vanuit je ziel en leven vanuit je ego – deel II

 

Complimenten & kwetsende opmerkingen

In dit stukje wil ik vertellen over hoe de ziel en het ego verschillend omgaan met complimenten & kwetsende opmerkingen.

Twee mooie anekdotes, eerlijk gejat, vind ik altijd

    • Ik zat laatst met mijn beide tweelingbroers in de kamer en ik schold hen uit voor (vul maar in). Als reactie op mijn uitingen werd één broer ontzettend boos op mij, hij voelde zich gekwetst en liep de kamer uit. De ander keek mij met een verbaasde en liefdevolle glimlach aan en vroeg aan mij of ik het soms even moeilijk had. Daardoor verdween mijn boosheid en maakte plaats voor het verdriet dat er onder zat.

 

  • Er kwam een man bij Gautama Boeddha langs die ontzettend boos reageerde en hem zelfs in het gezicht spuwde. De Boeddha antwoordde dat hij die boosheid van de man als een cadeau zag en hij besloot om dat cadeau niet aan te nemen. Hij bleef in zijn liefdevolle zijn. Die boze man voelde de liefde van de Boeddha voor hem en kreeg toen meteen spijt en gaf zich over aan het pad van de Boeddha.

 

Het zal duidelijk zijn wie er vanuit het ego handelden en wie vanuit de ziel.

Het ego voelt zich niet vervuld in zichzelf en moet voortdurend door de omgeving gevoed worden. Het heeft het om te kunnen voortbestaan en zich goed te voelen nodig om door de buitenwereld erkend, geliefd en gewaardeerd te worden. Na zo’n opmerking zal het zich dan ook meteen vanuit een gebrek aan zich geliefd, gewaardeerd of erkend te voelen zich aangevallen voelen en gaan verdedigen en eventueel terug aanvallen. Iedereen heeft daar zijn eigen mechanisme voor. Het ziet niet dat het zijn eigen onbewuste pijn, kwetsingen en gebrek aan eigenwaarde & eigenliefde, op de buitenwereld projecteert en dat de buitenwereld deze projecties slechts aan hem terugspiegelt. Gebeurtenissen zijn nooit de ware oorzaak van ons lijden. Het enige wat opmerkingen van anderen kunnen doen, is de pijn aanraken die al lang in jou aanwezig is. Namelijk, als jij jezelf werkelijk waardeert en lief hebt, als jij kunt voelen dat dat jouw natuurlijke staat van zijn is, dan kunnen opmerkingen van anderen jou daarin niet raken.

Als je verbonden bent met je Ziel raken opmerkingen van buiten jou niet meer. Je weet wie je werkelijk bent. Je bent verbonden met jouw liefde- & vreugdevolle natuurlijke staat van zijn. Je voelt vervulling. Je voelt je in liefde verbonden met Al Wat Is. Opmerkingen van anderen doen daar niet aan bij of af. Je bent je ervan bewust dat als anderen kwetsend gedrag vertonen, dat zij het dan zelf moeilijk hebben, dat zij dan reageren vanuit pijn en afgescheiden zijn van hun ware zelf. Je weet dat ze dan hun pijn op jou projecteren. Dat maakt dat je liefde voor ze kunt blijven voelen.

Nu ik zelf al vele jaren bezig ben met bewust leven vanuit mijn Ziel, ervaar ik helder wat ik hierboven geschreven heb. Ik kan er steeds makkelijker bewust voor kiezen, en dit gebeurt ook steeds meer als vanzelf, om verbonden te blijven met mijn ware Zelf en liefde voor de betreffende persoon te blijven voelen. Daardoor blijft mijn leven vredig en vreugdevol en kan ik gewoon gefocust blijven op waar ik mij op dat moment graag mee wil bezig houden. Joepie!

Isabelle Eichhorn

Dit bericht is geplaatst in Ziel vs Ego. Bookmark de permalink.